El blog promou la difusió d'experiències de sostenibilitat en els centres educatius de Castelló.
divendres, 5 de juny del 2020
CEIP MANUEL FOGUET. VINARÒS
SETMANA PEL CLIMA AL CEIP MISERICÒRDIA DE VINARÒS
SETMANA PEL CLIMA AL CEIP MISERICÒRDIA DE VINARÒS
ODS 13: ACCIÓ PEL CLIMA
Al CEIP Misericòrdia de Vinaròs, el curs 18/19 vam iniciar un projecte de sostenibilitat a l’escola conjuntament amb altres 2 escoles i vam començar a realitzar jornades, activitats i altres esdeveniments per tal d’aconseguir una escola més sostenible mitjançant la implicació dels alumnes i les famílies.
La setmana del 23 al 27 de setembre del 2019 a l’escola CEIP Misericòrdia de Vinaròs vam celebrar “la setmana pel clima” conjuntament amb moltes escoles de la resta d’Espanya.
Des de la comissió de sostenibilitat de l'escola vam coordinar les activitats a realitzar cada dia. Prèviament s'havien fet jornades de conscienciació i, la setmana anterior, els representants del comité de sostenibilitat (alumnat, mestres i mares) de l'escola, es van reunir i van explicar després als companys/es en què consistien les jornades i per què es feien.
Programació de la setmana:
El dilluns 23, tots els alumnes van fer un minut de silenci al pati.
El dimarts 24, tots els alumnes van portar alguna peça de roba de color verd per visibilitzar la jornada.
El dimecres 25, es van projectar uns vídeos a totes les aules per tal de conscienciar del perill que comporta el canvi climàtic.
El dijous 26, a cada classe es van elaborar pancartes reivindicatives amb materials reciclats.
- Per acabar, el divendres 27 amb tot el personal de l’escola al pati, els alumnes de 6é van llegir un manifest de Greta Thunberg i tot seguit es va realitzar una rua al voltant de l’escola amb els cartells elaborats el dia abans.
LES PLANTES A CASA: Un hortet al jardí de l’escola i al teu balcó.
LES PLANTES A CASA: Un hortet al jardí de l’escola i al teu balcó.
CC Ntra. Sra. de la Consolación, Benicarló
ODS 12: PRODUCCIÓ I CONSUM RESPONSABLE
ODS 13: ACCIÓ PEL CLIMA
Els alumnes de Tercer d’Infantil i Segon de Primària han realitzat unes experiències mediambientals aprofitant la temàtica de les plantes.
A inici de curs els alumnes de Segon E.P. realitzaren un taller, amb els pares/mares, per a fomentar la creació d’horts urbans en terrasses i balcons. L’acció es va iniciar amb la projecció d’un muntatge per conscienciar sobre la necessitat de reduir el malbaratament d’aliments i amb un consum responsable i de proximitat. A continuació van crear cossiets amb botelles de plàstic que es van decorar amb retalls de papers que s’havien anat guardant. Per finalitzar sembràrem alls i rabanets, animant a sembrar més coses a casa seua per a l’autoconsum.
Els alumnes d’infantil, abans del confinament, decidiren fer el projecte de les plantes la qual cosa va promoure la creació d’un xicotet espai dintre de l’escola on poder conrear diferents tipus de plantes. Amb una fase inicial buscàrem l’assessorament de Mariano Bueno per a solucionar qüestions tècniques. Desprès amb fustes uns mestres de l’escola van cronstruir els espais per a plantar, al mateix temps els alumnes van començar a aportar llavors. A continuació es van organitzar per sembrar, identificar i conrear les plantes. El projecte va quedar trencar pel Covid-19 i amb ell la següent acció on s’implicava al menjador escolar i a alumnes de 6é per crear un composter. Amb ell es desplegava també la part de conscienciació sobre el malbaratament d’aliments, i les alternatives per als residus orgànics.
Desitgem que esta situació quedi minimitzada i el proper curs poder donar continuïtat a estes accions.
L'ESCOLA VERGE FONT DE LA SALUT CREA EL SEU PROPI HORT ESCOLAR
L'ESCOLA VERGE FONT DE LA SALUT CREA EL SEU PROPI HORT ESCOLAR.
ODS 15. PRODUCCIÓ I CONSUM RESPONSABLE.
Seguint la línia de sostenibilitat del centre, aquest nou projecte d'hort escolar va enllaçat amb el projecte de reciclatge amb la fabricació d'una compostera i la instal.lacions l'any passat de les noves papereres al pati per a matèria orgànica i així aprofitar aquest residu tant habitual als centres per la fabricació del nostre propi adob.
Un nou projecte que els alumnes i mestres hem engegat amb moltes ganes i ens proporciona ens facilita l'aprenentatge de l'origen dels aliments.
CEIP SANT SEBASTIÀ (VINARÒS)
1er pas. Plantar i cuidar els nostres aliments.
Els xiquets i xiquetes planten al nostre hort escolar diferents verdures i hortalisses. Per a aquest pas, és necessari dir que el nostre centre està dins del “Projecte EcoEscoles”. Gràcies a aquest projecte, hem rebut un magnífic assessorament de quin tipus de verdures plantar, quan s’han de regar, quan s’han de collir, etc.
2n pas. Collir els nostres aliments.
Una vegada els alumnes han plantat i cuidat les verdures i hortalisses, arriba al moment de collir- les. En aquest moment, s’han de tindre en compte aspectes com les ferramentes necessàries per fer la collita, com s’ha de fer per tal de no fer malbé els aliments, etc. Cal dir que aquest pas ja no s’ha pogut realitzar ja que ja estavem confinats.
3er pas. Recepta de cuina.
Amb els aliments cultivats al nostre hort, els alumnes, en xicotets grups, havien de triar una recepta que vullgueren fer. Una vegada triada la recepta, els alumnes prepararien un plat amb les verdures Iihortalisses que ells mateixos han cultivat.
CREEM L’HORT ESCOLAR - MARQUÉS DE BENICARLÓ
CREEM L’HORT ESCOLAR - MARQUÉS DE BENICARLÓ.
ODS: 4. EDUCACIÓ DE QUALITAT
A la reunió final del curs 2018-2019 el comité de sostenibilitat, format per 14 alumnes i 6 adults, va decidir portar a cap el projecte de l’hort escolar sostenible. A la primera reunió del curs 2019-2020 es van fer tres propostes d’on creiem que podia anar. A la votació del comité va eixir la terrassa de l’edifici nou.
Després vam cridar a Laia (professora de l'FP de Producció Agroecològica de Benicarló) que s’havia oferit a fer el disseny de l’hort durant el curs del Cefire. El disseny va arribar als pocs dies i ens van donar la notícia que amb palets reutilitzats ens farien 10 jardineres, 5 banquets i un bagul de materials
Nosaltres vam cridar a l’ajuntament perquè necessitàvem que ens instal·laren un punt de llum i un altre d’aigua per a poder muntar un sistema de reg. Mentrestant vam proposar a la comissió d’imatge de l’escola, que ens presentaren una proposta de mural per a pintar a la paret principal de l’hort. La proposta va ser un mural ple de fruites i verdures.
El comité s’anava reunint per organitzar la distribució de les plantes per jardineres i cursos. També per dissenyar el racó verd de l’escola. Quan Laia va dir que ho teníem tot a punt, vam anar a comprar pintura i pinzells i el projecte es va començar a fer realitat físicament, però després de pintar les parets, la Covid-19 ho ha paralitzat tot i ara esperem un nou curs per poder acabar el que vam començar.
PARLA’M BÉ. IES JOSÉ VILAPLANA, VINARÒS
PARLA’M BÉ. IES JOSÉ VILAPLANA, VINARÒS
Aquest projecte consta d'una sèrie d'activitats desenvolupades durant 21 dies. El perquè d'aquest temps és pel fet que hi ha una creença generalitzada que quan repeteixes alguna cosa durant 21 dies es converteix en un hàbit. El període en el qual es va dur a terme va ser del 3 de febrer al 4 de març de 2020.
L'objectiu fonamental del projecte és modificar els hàbits comunicatius en els/les adolescents. Per a això, ens vam proposar els següents objectius:
• Intentar que els/les adolescents comencen a modificar els mals hàbits en la seva manera de comunicar-se i relacionar-se.
• Augmentar la seva empatia i que es posen en el lloc de l'altre.
• Fer-los veure la importància de la forma en què ens relacionem i ens comuniquem amb els altres, no solament del contingut.
• Millorar la seua visió d'ells/elles mateixos i augmentar la seua autoestima. • Ajudar-los a identificar i expressar les seues emocions.
• Millorar la convivència en el centre, evitant els conflictes que es produeixen per interferències en la comunicació.
• Modificar la seua percepció i la seva manera de relacionar-se amb els adults de l'entorn.
• Fomentar la responsabilitat social i millorar la qualitat educativa.
A partir del 3 de febrer cada dia es projectava a cada classe quin era l’objectiu d’aquella jornada: No dir paraulotes, parlar amb alguna persona que no havíem parlat mai, fer-se una abraçada, no escridassar-nos d’uns als altres, augmentar la nostra autoestima, ajudar algú... Així fins a 21 objectius en 21 dies. Pensem que es pot millorar molt cara al proper any. Adreçada a tots els nivells va agradar molt al nivell de 4t d’ESO. Va faltar més implicació per part del professorat a l’hora d’anar recordant a l’alumnat quin era l’objectiu diari.
NO ÉS UNA CAIXA - CEIP LLUÍS TENA
NO ÉS UNA CAIXA - CEIP LLUÍS TENA
ODS: 12. PRODUCCIÓ I CONSUM RESPONSABLE
Un dia mentre estàvem a l’escola, va arribar una caixa, ens la portava una persona que anomenem transportista, i ens vam preguntar: una caixa? Què deu haver dins? Les caixes normalment sempre tenen coses al seu interior, però... i aquesta?
Després d’haver parlat una estona, vam entrar a l’aula i quina va ser la sorpresa de l’alumnat del 2n cicle de l’educació infantil?
Allí teníem no una caixa, sinó moltes caixes!
En un primer moment es van quedar bocabadats, quiets, mirant-se els uns als altres... què feien tantes caixes? Qui les havia portat? El transportista? Estaven plenes de coses o buides? Totes eren iguals?
Vam passar a l’acció i, mentre només pensàvem que estàvem jugant vam imaginar, vam parlar, vam ajudar-nos, vam riure, vam córrer, vam saltar, vam classificar, vam trencar, vam crear, vam prendre decisions, vam construir, vam destruir, vam observar,...
Aquelles caixes es van convertir en cotxes, cabanes, amagatalls, llits, tambors, finestres, cavalls, trens, armaris...
Gràcies a tot això, ens vam adonar que una caixa NO ÉS UNA CAIXA sinó que una caixa pot arribar a ser tot allò que ens puguem imaginar!
A més a més, vam compartir amb totes i tots el que havíem viscut i les nostres creacions, si és que n’havíem fet, i vam conèixer a un conill que li passava el mateix que a nosaltres, ell també estava convençut que una caixa NO ÉS UNA CAIXA, amb el conte de l’editorial Kalandraka “No és una caixa”, d’ Antoinette Portis.
Finalment, l’alumnat va emportar-se les caixes que va considerar necessàries a casa seua per a seguir imaginant, creant i jugant, i, sobretot, donant-li nous usos a materials que anàvem a tirar als contenidors!
HORT ESCOLAR - CRA ARABOGA
- Activitat investigadora: es pretén que els alumnes facen observacions, plantege dubtes, formule hipòtesis i faça comprovacions, que connecte les seues idees i coneixements amb noves fonts d'informació per tal de poder reelaborar dites informacions i puguen extraure les seues pròpies conclusions.
- Treball en grup: els alumnes treballaran en grup. Haurà moments que tot el grup classe podrà fer la mateixa activitat i moments que hauran de rotar. Volem que entre ells també intenten debatre, treballen diferents formes de prendre decisions grupals, que preparen tasques i activitats per a tots els integrants del grup, de tal forma que siguen ells els veritables protagonistes d'aquesta tasca. Aquest és un llarg camí que anirem treballant diàriament, com anem fent, en les diverses àrees del currículum i els diferents moments de la vida escolar.
- Globalitat: considerem que l'hort escolar és un recurs transversal on podem treballar temes com el consum, l'alimentació, les deixalles, el reciclatge, la salut i, perquè no, el desenvolupament dels pobles.
Sostenibilitat – IES MAESTRAT
Sostenibilitat – IES MAESTRAT
ODS 1: NO A LA POBRESA
Durant el curs 2019/20 l’alumnat de l’IES Maestrat, situat a la localitat de Sant Mateu ha anat treballant algun dels 17 objectius de desenvolupament sostenible mitjançant activitats diverses. Estes activitats han tingut durades diferents i han implicat diferents nivell educatius.
Activitat 1. Qui arribarà al metre cúbic?
Per tal de treballar l’ODS número 1 (No a la pobresa)es va plantejar un repte a l’alumnat. Vam pensar en diferents aliments que després es donarien a la Creu Roja. Es va convocar als delegats de tots els cursos de l’institut per tal de sortejar quin aliment tocava a cada nivell. Els aliments van ser farina, pasta, conserves, llet, arròs i llegums seques.
El repte era arribar a poder completar un metre cúbic de l’aliment que els havia tocat. Per a això és va preparar el rebedor amb espais d’un metre cúbic i l’alumnat havia d’anar dipositant allí els aliments. El nivell que ho aconseguira seria premiat amb alguna tasca relacionada amb sostenibilitat com esmorzar amb productes ecològics, xarrada relacionada amb sostenibilitat, taller,etc.
.
Cal remarcar que ningú va aconseguir el repte però es van recollir quantitats d’aliments importants.
ODS 13: ACCIÓ PEL CLIMA
Activitat 2. Recollida selectiva de residus dins les aules.
Cada aula va fabricar-se 3 contenidors per separar paper, plàstic i orgànic. D’altra banda l’alumnat de Dibuix Artístic de Batxillerat va confeccionar dos cartells per senyalitzar el punt de recollida col·lectiva al rebedor. Dos dies per setmana hi avien torns d’alumnes per buidar els seus contenidors al punt de recollida col·lectiva.
Activitat 3. Creació del taulell verd.
Notícies, ecoconsells, calendari de reptes, bústia de suggerències,... Tot això i molt més al taulell verd de l’IES Maestrat.