dissabte, 17 de setembre del 2022

 SIMBIOSIS AMBIENTAL ENTRE CENTRES 


Les sinergies sempre són positives, encara que de vegades puga pareixer dificil complementar etapes educatives tan diferents com la FP e infantil o primària, en il·lusió i bona voluntat se poden fer grans coses.

Des de l’IES Gilabert de Centelles (departament d’agrària) i el CEIP Lope de Vega, centres adherits a la Xarxa de Centres per la Sostenibilitat de Castelló i els dos amb inquietuts d’apropar, cuidar i estimar la Natura, no ha sigut difícil trobar nexes d’unió que ens han permés crèixer conjuntament.


En eixe sentit, comptem amb el projecte dels Amics de l’Hort i els tallers d’educació Ambiental per part de l’alumnat de FPbasica i del Mòdul d’ECA junt a l’alumnat d’infantil i primària. 

L’últim projecte innovador dut a terme des de les dos entitats ha sigut entre dos etapes encara més diferenciades i ha consistit en la incubació d’ous de gallines de la raça del Maestrat, raça autóctona de Castelló que està en perill d’extinció. 

Junt a l’alumnat d’infantil 5 s'ha seguit el procés d’incubació durant els 21 dies que dura, l’eclosió i el creixement dels pollets a la seua aula, realitzant diferents activitats (seguiment del creixement de l’embrió, pesatge dels pollets…)



El més especial va ser el dia en que els xiquets/es van poder viure com els pollets trencaven la closca i naixien, destapant la il·lusió i ternura que té la infància. Poc a poc van nàixer Piolin, Pío Pío, Flor i Pitimini i durant més de dos setmanes van estar rebent les cures i l’atenció de tota la classe, fins que va arribar el dia de portar-les a la seua casa per a que l’alumnat d’Agroecologia puguera treballar en elles. Va ser un gran dia ple d’emocions on els xiquets i xiquetes, molt agraïts per l’experiència viscuda, van regalar els seus dibuixos i van rebre el reconeixement pel seu treball per part de l’institut. 

Dir que este projecte ha sigut compartit al VII Simposio de Docents EsenRED que s'ha celebrat el passat juliol al CENEAM (Valsaín)

Han sigut molts els aprenentatges, sentiments i emocions viscudes, i a més s’ha treballat l’autoestima, la inclusió, la diversitat i el respecte al ritme de cada ú. Una manera d’apropar la Natura molt innovadora la qual ha despertat moltes emocions per a tots.


Esta experiència ens ha aportat molt. Des de l’institut s’ha donat un gran acompanyament en tot moment i des de l’aula d’Infantil s’ha despertat eixa curiositat i eixa capacitat de meravellar-se per la Natura. Per lo xicotet. Qui anava a dir que cuidar i estimar algo tan xicotet es convertiria en algo tan gran.

Ens quedem amb estes vivències i molt agraïts per haver pogut compartir esta experiència que ens ha fet crèixer als dos personal i professionalment.






@agroecologianules @lopedevega_reciclalescola

#ceiplopedevega #iesnules #iesgilabertdecentelles #agroecologianules #nules #infantil #primaria #fp #secundaria #centresxscs #educacionambiental #ODS17 #APS #alianzasentrecentros #launionhacelafuerza #interpollitos #razasautoctonas #equipPitimini #unpardelocosalvolante


Virginia Gavaldà Martínez, tutora d’Infantil 5 i coordinadora projecte Sostenibilitat del CEIP Lope de Vega 

Paco García Martínez, professor d’Agraria del IES Gilabert de Centelles i coordinador de Sostenibilitat






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada