diumenge, 8 de desembre del 2019





UN DIA  EN LA REUNIÓ DE CENTRES







El  passat  dimarts  3  de  desembre, vaig  assistir  a  Nules  invitat  per  la coordinadora  Virginia Gavaldá, a la reunió de zona de la Comunitat de Centres per la Sostenibilitat.  Vaig estar callaet -com em corresponia-, però amb un munt d’emocions a flor de pell, recordant el que durant tants anys férem de manera semblant amb la campanya Recicla l’Escola.

Vaig detectar un ambient molt agradable, amb quasi trenta persones representants d’uns altres tants centres educatius de Betxí, Onda, Vila-real, Borriana, La Vall d’Uixó, Alfondeguilla, Viver, Jérica, Caudiel, Montán, Montanejos, Segorb, Eslida, La Vilavella, Almenara, Moncofa, Xilxes i Nules.
Professores i professors d’Infantil, Primària, Secundària, Cicles Formatius, Educació Especial o Formació de Persones Adultes, treballant juntes per aconseguir formar persones amb sensibilitat front a la problemática que ens ha tocat viure, però també capacitades per poder intervindre i sobretot formades moralment per actuar en la millora d’aquestes situacions, (tot ensenyament que no tinga un component moral, no és educació)Treballant en definitiva per una escola millor.
No és fácil organitzar una comunitat de centres tan extensa -ja són més de 90 centres adscrits- en tan curt període de temps; tampoc aconseguir il·lusionar els participants d’una manera tan clara. Però les coses no es donen per casualitat.

Darrere d’aquests encontres de professorat, hi ha unes persones que es reunixen,  treballen i es preocupen per a què tot aquest enorme projecte funcione. Són les coordinadores Virginia en Nules, Lucía i Mariángeles en Castelló i des de fa unes setmanes, Laia en Benicarló.  A les quatre, el nostre agraiment i suport des del Seminari d’Educació Ambiental de Castelló.





dilluns, 2 de desembre del 2019


COMUNITAT DE CENTRES PER LA SOSTENIBILITAT I CANVI CLIMÂTIC

Avui2 de desembre ha començat a Madrid  la “Cumbre del Clima”, on la COP  (màxim orgue de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic) reunirà durant dotze dies, a dirigents polítics de tot el món per parlar - una vegada més, i ja van 25 reunions - de l'emergència climàtica, que és la més important de les crisis ambientals que tenim en l’actualitat.

Aconseguir la “justícia climàtica” és l’objectiu de la Cumbre Social por el Clima”. Un moviment alternatiu dels pobles i, perquè  no de les escoles? coincident amb la “Cumbre del Clima” que tractarà d’afrontar des d’un punt de vista diferent, el que ja és una autèntica emergència social.
L’escola no es pot mantindre al marge d’aquest importantíssim esdeveniment, i si recordem el que tantes vegades hem dit respecte a la necessitat de fomentar en els centres educatius una cultura mediambiental  basada en els principis del desenvolupament sostenible que genere una nova ètica ambiental, ara és el moment d’actuar i aprofitar l’oportunitat que ens oferix la Xarxa de Centres per la Sostenibilitat, per difondre les nostres actuacions en relació al que alguns científics ja definixen com “tragèdia climàtica”.

Com diu Daniel Jover  “hem de ser capaços d’acceptar riscos i sacrificar egoismes, perque no hi ha felicitat sense un desig de justícia”, i la sostenibilitat és impossible sense justícia social.